Z-maraton

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 05 Jun 2021

Z-maraton

Z-maraton on Kempeleen maratonklubin vuosittain järjestettävä juoksutapahtuma. Tapahtuma tarjoaa jokaiselle jotakin eli matkoja on maratonin lisäksi puolimaraton, lasten minimaraton sekä 5 ja 10 km:n matkat. Sarjoja löytyy jokaiseen ikäryhmään eikä lapsiakaan ole unohdettu. Tästä tapahtumasta voi hyvällä omallatunnolla sanoa, että se on tarkoitettu vauvasta vaariin. Juoksutapahtuma on tarkoitettu koko perheelle. Positiivista onkin huomata, että lapset on otettu huomioon nuorimmista lähtien.

Z-maraton on kaikenikäisille

Usein juoksutapahtumat ovat henkilöille, joilla on kova kilpailuvietti. Z-maraton Kempele on ottanut periaatteeksi, että jokainen voi osallistua ja liikkua täysin oman kuntonsa mukaisesti. Se madaltaa osallistumiskynnystä eikä vaadi kilpailuviettiä. Lyhyemmälle matkalle voi lähteä ystävien kesken, nauttia liikunnasta ja raittiista ulkoilmasta. Kaikenikäiset liikkujat on otettu huomioon. Lapsillekin sarjat alkavat 0 -ikävuodesta eikä myöskään ikärajaa ole rajoitettu vanhempien ikäryhmien puolella.

Osallistumismaksut ovat kohtuulliset. Kuten monessa muussakin tapahtumassa, mitä aikaisemmin maksat, sitä halvemmalla pääset mukaan. Viime tipan ilmoittautuminen on aina kallein. Lasten minimaraton on ilmainen eikä siihen myöskään ole ennakkoilmoittautumista. Jokaiselle juoksijalle ja kävelijälle annetaan suorituksestaan maratonmitali ja toki sarjojen parhaimmat palkitaan. Näiden kaikkien lisäksi voi osallistua arvontaan ja voittaa vielä siinäkin.

Z-maraton Kempele on juostu vuodesta 1988

Z-maraton ja oikeastaan Kempeleen maratonklubi sai alkunsa muutamien innokkaiden maratoonareiden yhteislenkeistä sekä halusta luoda klubi. Klubiin ei tietenkään päässyt kuka vain, vaan ehdoton edellytys oli todistettavasti maratonin suorittaminen. Klubin pikkuhiljaa kasvaessa tuli myös tarve järjestää oma maraton Kempeleessä ja niin ensimmäinen olikin ajankohtainen vuonna 1988. Sen jälkeen tapahtuma on jatkunut vuosittain ja kehittynyt sellaiseksi kuin se on tänä päivänä.

Historiansa alussa Z-maraton juostiin syyskuun puolella, mutta jossakin vaiheessa tapahtuma siirtyi elokuun puolelle. Maraton on hyvä tapa testata kuntoaan varsinkin, jos reitti pysyy vuodesta toiseen samana. Isossa ryhmässä on mukava juosta pidempikin matka. Yhteislenkit, joita maratonklubilla on juostu, ovat myös mukava tapa treenata muiden, saman henkisten kanssa yhdessä.

Mikä maratonissa viehättää?

Monet ovat sanoneet, että maraton tuo omalla tavallaan jännitystä. Se on hyvä tapa etsiä omia rajojaan fyysisesti ja psyykkisesti. Onnistuminen tuo itseluottamusta ja voi asettaa itselleen tavoitteita tai jopa haastaa itseään. Ja suurin on ehkä liikunnan ilon kokeminen. Aivan samalla tavalla lautapelit haastavat, mutta siitä puuttuu kokonaan liikunnan ilo. Monet pelit tuovat haasteita ja voittaminen on itselle asetetun tavoitteen saavuttamista.

Aina ei tarvitse olla maratoonari, kuten Paavo Nurmi osoitti aikanaan pitkällä urallaan. Hän on yksi menestyvimpiä urheilijoita kesäolympialaisten historiassa. Kuten hänkin osoitti aikanaan, ei lahjakkuus välttämättä vie eteenpäin vaan kova työ ja luja tahdonvoima. Samaa tahdonvoimaa joutuu joskus käyttämään maratonilla viimeisen kymmenen kilometrin matkalla päästäkseen kunnialla maaliin.

Z-maraton kokoa harrastajat yhteen

Perinteiset juoksutapahtumat kokoavat juoksijoita yhteen keväästä lähtien. Monet juoksijat ehtivät kesän aikana juosta useammassa juoksutapahtumassa. Monille valikoituvat tietyt tapahtumat ja varsinkaan maratoneja ei voi juosta kesän aikana kovin montaa, koska palautumisesta pitää huolehtia ennen kuin osallistuu seuraavaan koitokseen. Z-maraton on mukavasti kesän loppupuolella ikään kuin vielä testaamassa juoksijan kuntoa talven harjoittelua kohden.

Myös Z-maratonin järjestäminen vaatii melkoisen paljon innokasta talkooväkeä. Tapahtuman järjestäminen alkaa jo hyvissä ajoin ja kulminoituu tapahtumapäivään. Haasteellisinta on aina saada riittävä määrä talkoolaisia jokaiseen tehtävään, onpa kysymyksessä liikenteen ohjaus tai ajanotto.

Z-maraton on siis vuosittain järjestettävä tapahtuma, joten jos olet innokas maratonin juoksija sekä liikut elokuussa Kempeleen suunnalla, niin miksi et ottaisi sitä yhdeksi vaihtoehdoksi ja kokemuksen tuojaksi? Monesti uudella paikkakunnalla juokseminen on virkistävää, koska reitti ei ole entuudestaan tuttu. Maratonklubin järjestämä tapahtuma saa liikkeelle sekä aktiivit että harrastajat. Eikä ole lainkaan huono juttu, jos lapsetkin innostuvat tapahtumaan osallistuessaan liikkumisesta.