Juoksutapahtumat

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 20 Jul 2022

Juoksutapahtumat

Juoksutapahtumat ovat loistava tapa haastaa itsensä, tavata samanhenkisiä ihmisiä ja nauttia juoksusta yhdessä muiden kanssa. Suomessa riittää runsaasti juoksutapahtumia. Useat niistä painottuvat lämpimiin vuodenaikoihin, mutta myös talvitapahtumia on ajoittain tarjolla. Tapahtumia riittää niin aloittelijoille, kuntojuoksijoille kuin kilpajuoksijoille ja maratoonareillekin. Osaan tapahtumista on yhdistetty myös hauskoja ominaisuuksia, kuten kuuluisien artistien esiintymisiä tai vaikkapa väriesteratoja. Osa tapahtumista painottuukin enemmän hauskanpitoon kuin ajanottoon tai kilpajuoksemiseen.

Eri paikkakuntien juoksutapahtumat tutuiksi

Juoksukalenteri on loistava keino pysyä perillä Suomen vuoden juoksutapahtumista. Näitä tapahtumia riittää runsaasti aina suurista ja kuuluisista tapahtumista pieniin ja paikallisiin tapahtumiin saakka. Juoksukalenterissa ei myöskään välttämättä aina mainita kaikista pienimpiä paikallisia tapahtumia. Niitä kannattaa siis seurata myös oman paikkakuntansa lehden tai vaikkapa oman paikkakunnan Facebook-ryhmän kautta, jossa tällaiset tapahtumat usein mainitaan.

Juoksutapahtumat voivat olla joko ilmaisia tai maksullisia. Etenkin suuriin tapahtumiin voi myös olla järkevää ilmoittautua jo hyvissä ajoin etukäteen. Tällaisilla suurilla tapahtumilla on yleensä omat nettisivustot, joilla kerrotaan kuinka tapahtumiin ilmoittaudutaan ja osallistutaan sekä kuinka mahdollinen osallistumismaksu maksetaan. Pienempien tapahtumien osallistumisohjeet kerrotaan usein tapahtumailmoituksessa. Ilmoituksessa on yleensä myös yhteistiedot, joista voi tarvittaessa tiedustella lisätietoja tapahtumasta.

Juoksukalenteri kertoo Suomen suurimmat juoksutapahtumat

Vuosittaiset suuret juoksutapahtumat ovat tarkastettavissa netin tarjoamista erilaisista juoksukalentereista. Niihin kuuluu esimerkiksi Color Obstacle Rush, joka on valtavan hauska väriestejuoksu. Se on maailman suurin juoksutapahtumakiertue, jossa yhdistyvät hauskat värit ja huikeat esteet. Tapahtumaan osallistuminen ei vaadi huippukuntoa, sillä juokseminen ei ole pakollista. Monet tapahtumaan osallistuvat saattavat kävellä – tai vaikkapa tanssia – läpi radan. Se ei siis ole vakava kilpatapahtuma, vaan enemmänkin hauska ajanviettotapa.

Suomen säännölliset juoksutapahtumat kattavat myös Helsinki Marathonin ja Helsinki City Running Dayn, joka on Suomen juoksutapahtumista suurin ja kansainvälisin. ExtremeRun ja Naisten Kymppi ovat hyvänmielen tapahtumia. ExtremeRun tarjoaa hauskoja esteitä, kuten yli kymmenen metriä korkeat ”Goljatin portaat” ja ylitettävät autonromut ja Naisten Kymppi panostaa hyvinvointiin.

Kuinka valmistautua juoksutapahtumaan

Juoksutapahtumaan täytyy valmistautua treenaamalla hyvissä ajoin, mikäli kyseessä on vakavampi kilpailu. Hyvinvointi- tai hauskanpitotapahtumiin ei kuitenkaan tarvitse välttämättä sen kummemmin valmistautua, kunhan muistaa varata mukaan mukavat vaatteet ja muut tarvittavat tarvikkeet. Niin kilpajuoksijoiden kuin harrastajienkin on kuitenkin muistettava levätä tarpeeksi harjoittelun lomassa ja ennen tapahtumapäivää. Lepopäivinä voi esimerkiksi palautua treenistä joogaten tai venytellen, tehden hyvää ruokaa, katsellen hyvän mielen elokuvia tai vaikkapa kokeillen hauskaa kolikkopeliä Reactoonz nettikasinolla.

Pikajuoksu taas on erilainen kilpailutapahtuma kuin kestävyysjuoksukisat. Se on lyhyen matkan juoksemista maksimivauhdilla. Etenkin pikajuoksun ja muiden kilpajuoksulajien harrastajilla on riski joutua ylikuntoon. Se on vaarallinen tila, josta toipuminen voi kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Levolla on siis suuri merkitys juoksutapahtumien suhteen.

Juoksutapahtumat voidaan järjestää paikkakunnasta riippumatta

Suomen suurimmat juoksutapahtumat keskittyvät suuriin kaupunkeihin, kuten Helsinkiin. Helsingissä järjestetään esimerkiksi Helsinki maraton, Helsinki City Running Day, Helsinki Central Park Run, Helsinki Half Marathon ja Helsinki Night Trail. Jotkut suuret juoksutapahtumat taas järjestetään useilla paikkakunnilla ympäri Suomen. Esimerkiksi ExtremeRun järjestetään vuosittain useilla Suomen paikkakunnilla, jotta mahdollisimman monet pääsevät osallistumaan.

Juoksutapahtumia voidaan kuitenkin järjestää myös omasta paikkakunnasta riippumatta. Esimerkiksi Wings for Life World Run juoksuttaa ihmisiä ympäri maailman sovelluksen kautta. Lisäksi tapahtuman tuotot menevät hyväntekeväisyyteen selkäydinvammojen hoitoon, kuntoutukseen ja toimintakyvyn parantamiseen.

Juoksutapahtumat Suomessa ovat siis hyvin monipuolisia. Lisäksi suomalaiset voivat osallistua jopa maailmanlaajuisiin juoksutapahtumiin niitä tarjoavien sovellusten kautta. Niin aloittelijoiden, peruskuntoilijoiden kuin kilpailijoidenkin on kuitenkin muistettava valmistautua tapahtumaan treenaamalla sekä lepäämällä tarpeeksi. Lepo on vähintään yhtä tärkeää kuin itse treenaaminenkin. Suomen monipuoliset tapahtumat tarjoavat vaihtoehtoja niin kilpailemiseen, yleisen hyvinvoinnin tukemiseen kuin ikimuistoiseen hauskanpitoonkin.