Helsinki maraton

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 25 Sep 2020

Helsinki maraton

Helsinki maraton on yksi suurimmista ja tunnetuimmista Suomen juoksutapahtumista. Tapahtumaan ovat aina tervetulleita kaikentasoiset juoksijat ja matkojakin on eri mittaisia tarjolla. Juoksuun liittyvät tapahtumat keräävät juoksusta innostuneita yhteen muissakin kaupungeissa, mutta eniten Helsingissä. Reitti juostaan Helsingin kantakaupungin alueella. Se julkaistaan aina lähempänä ajankohtaa vuosittain ja matkan varrelle on sijoitettu kannustus- ja juomapisteitä antamaan juoksijoille lisäpotkua taipaleelleen.

Helsinki maraton tarjoilee mahdollisuuden osallistua, vaikkei olisikaan kokenein tai jaksavin juoksija. Vaihtoehtoina löytyy maratonin lisäksi 10 km, puolimaraton ja neljän henkilön maratonviesti. Kullekin matkalle tulee ilmoittautua erikseen. Myös jäniksiä tarvitaan kirittämässä. Tähän pestiin kaivataankin kokeneempia juoksijoita.

Maratonin eri sarjat

Kaikki eivät toki juokse samassa sarjassa. Jokaiselle löytyy omansa ja ikäraja tapahtumaan osallistumiselle on 15 vuotta. Maraton sarjat ovat Suomen Urheiluliiton ja IAAF:n mukaiset, eli: miehet ja naiset yleinen sekä ikäsarjat 40, 45, 50 ja 55 niin miehille kuin naisillekin. Myös muunsukupuolisille löytyy oma sarjansa.

Viestissä matka on 4 x 10,55 km. Sinne sarjoja löytyy miehille ja naisille yleinen ja avoin sarja esimerkiksi sekajoukkueille ja muunsukupuolisille. Helsinki maraton onkin melko edistyksellinen tapahtuma ja aivan kaikenlaiset ihmiset ovat tervetulleita mukaan. Jokainen juoksija, joka saapuu maaliin määräajassa, saa mukaansa muistomitalin.

Maratonille harjoittelu

Maratonille ei kannata lähteä kylmiltään, vaan harjoittelu kannattaa, jotta välttyisi loukkaantumiselta ja pääsisi varmasti matkan loppuun asti. Tässä on muutama vinkki maratonia varten harjoitteluun.

• Etsi itsellesi sopiva harjoitteluohjelma.
• Liity harjoitteluporukkaan, näitä löytyy ilmaisia Helsinki maratonille ilmoittautuneille.
• Pidä huoli, että juoksuvälineesi ovat sinulle oikeasti hyvät.

Kids run Helsinki

Juoksutapahtumat eivät ole vain aikuisten herkkua. Lapsille on aivan oma tapahtumansa, Kids run Helsinki. Sarjoja on sinne kaksi, 7-vuotiaat ja nuoremmat juoksevat 500 m ja 8-12-vuotiaat 1 000 m. Jokainen osallistuja saa mukaansa hienon kokemuksen lisäksi mitalin muistoksi saavutuksestaan. Tähänkin tapahtumaan tulee ilmoittautua erikseen.

Tapahtumat ovat hieno keino aktivoida ihmisiä pitämään kuntoa yllä pitkin vuotta, sillä maratonille harjoittelu ei ole mikään nopea pyrähdys. Se vaatii sitkeyttä ja tahtoa, kuten myös oikeaa juoksutekniikkaa ja hyviä tukijoukkojakin mahdollisesti. Ehkä tämä voi olla jopa hieno koko perheen yhteinen harrastus, jossa jokainen harjoittelee sitä matkaa, joka itselle on hyvä ja muut kannustavat onnistumista kohti.