Juoksun aloittaminen - 5 vinkkiä aloittamiseen

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 03 May 2023

Juoksun aloittaminen - 5 vinkkiä aloittamiseen

Juokseminen on loistava tapa parantaa fyysistä kuntoa, terveyttä ja hyvinvointia. Se voi auttaa myös stressin lievittämisessä ja mielen terveyden ylläpitämisessä. Jos harkitset juoksemisen aloittamista, esittelemme sinulle viisi vinkkiä, joiden avulla juoksun aloittaminen helpottuu.

1. Hanki oikeanlainen juoksuvarustus

Oikeanlainen varustus on tärkeää, kun aloitat juoksemisen. Hyvät juoksukengät ovat erityisen tärkeät, sillä ne tukevat jalkojasi ja vähentävät loukkaantumisriskiä. Hanki siis mukavat ja sopivat kengät, jotka on suunniteltu juoksemiseen. Lisäksi kannattaa hankkia hengittävät vaatteet, jotka sopivat säähän kuin säähän.

2. Aloita hitaasti

Juoksun aloittaminen kannattaa tehdä hitaasti, jotta kehosi tottuu juoksemiseen. Aloita kävelyllä ja lisää sitten vähitellen juoksua. Yritä juosta 20-30 minuuttia kolme kertaa viikossa aluksi ja kasvata sitten matkaa ja aikaa vähitellen.

• Aloita kävelyllä: Ennen kuin aloitat juoksemisen, aloita kävelyllä. Kävely auttaa kehoasi lämmittäytymään ja valmistautumaan juoksuun.

• Aloita lyhyillä juoksujaksoilla: Aloita juoksemalla lyhyitä jaksoja, esimerkiksi 30 sekuntia kerrallaan. Kävele sitten muutama minuutti ennen seuraavaa juoksujaksoa.

• Lisää juoksumatkaa asteittain: Kun kehosi tottuu lyhyisiin juoksujaksoihin, lisää juoksujaksojen pituutta asteittain. Aloita lisäämällä 10-15 sekuntia jokaisella juoksukerralla.

• Pidä kävelytaukoja tarpeen mukaan: Jos tuntuu siltä, että kehosi tarvitsee tauon, pidä lyhyt kävelytauko ennen kuin jatkat juoksemista.

• Kuuntele kehoasi: Kuuntele kehoasi ja älä pakota liikaa. On tärkeää kuunnella kehoasi ja antaa sille aikaa tottua uuteen harjoitusmuotoon.

• Pidä juoksun määrä kohtuullisena: Aluksi pidä juoksun määrä kohtuullisena. Suositeltava aloitusmäärä on noin 10-15 minuuttia per juoksukerta. Kun kehosi tottuu juoksuun, voit lisätä juoksun määrää vähitellen.

3. Keskity juoksutekniikkaan

Juoksutekniikka on tärkeä osa juoksemista. Oikea juoksutekniikka auttaa välttämään loukkaantumisia ja juoksemaan tehokkaammin. Muutamia hyviä vinkkejä juoksutekniikan parantamiseksi ovat ryhdikäs asento, rento hengitys, lyhyet ja nopeat askeleet, sekä kehon painon siirtäminen eteenpäin.

4. Pidä hauskaa ja motivoi itseäsi

Juokseminen voi olla haastavaa aluksi, mutta älä anna sen lannistaa sinua. Pidä hauskaa juostessasi ja älä unohda juoksun terveys- ja mielenterveyshyötyjä. Motivoi itseäsi asettamalla realistisia tavoitteita, ja palkitsemalla itsesi aina kun saavutat ne. Jokaiselle esimerkiksi puolimaraton, ei välttämättä ole realistinen, joten ota huomioon oma kehosi ja muista haastaa itseäsi riittävästi.

5. Aloita yhdessä ystävän kanssa

Juokseminen yhdessä ystävän kanssa on loistava tapa motivoida itseäsi ja pitää hauskaa samalla. Löydä ystävä, joka haluaa aloittaa juoksemisen kanssasi tai liity paikalliseen juoksukerhoon. Juokseminen yhdessä voi olla hauskaa ja motivoivaa.

Juoksun aloittaminen on hauskaa ja hyödyllistä

Näillä vinkeillä olet valmis aloittamaan juoksemisen terveellisellä ja hauska tavalla. Muista aloittaa hitaasti,ja anna itsellesi aikaa kehittyä juoksijana. Älä anna itsesi lannistua, jos tuntuu vaikealta aluksi. Juoksemisesta tulee helpompaa ja nautinnollisempaa, kun kehosi tottuu siihen. Keskity omaan edistymiseesi ja nauti matkasta.

Muista myös juoksun jälkeinen palautuminen. Juokseminen on raskasta keholle, joten anna kehollesi aikaa levätä ja palautua juoksuharjoituksen jälkeen. Venyttele ja pidä huolta kehon nesteytyksestä, jotta vältyt krampeilta ja loukkaantumisilta.

Juokseminen on loistava tapa lisätä kuntoa ja parantaa terveyttä. Muista noudattaa näitä vinkkejä, kun aloitat juoksemisen ja voit nauttia terveyshyödyistä pitkään. Onnea matkaan!