Juoksukalenteri harjoittelun apuna

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 01 Aug 2022

Juoksukalenteri harjoittelun apuna

Juoksukalenteri voi tilanteesta riippuen tarkoittaa joko erilaisia juoksutapahtumia sisältävää kalenteria tai juoksijan omaa harjoittelukalenteria. Me kerromme erityisesti harjoittelukalenterista. Juoksukalenterin pitämisestä voi olla hyötyä aivan yhtä hyvin maratoonareille kuten myös aloitteleville juoksijoille. Se auttaa esimerkiksi luomaan säännöllisen juoksurytmin sekä muistuttaa myös lepopäivistä, jotka ovat aivan yhtä tärkeitä. Kalenterista saa monia hyviä hyötyjä sekä sitä voi selata myöhemminkin.

Juoksukalenteri on hyödyllinen

Juoksukalenterin voi tilata monista palveluista valmiina tai sen voi tehdä myös itse luoden itselleen sopivan juoksuaikataulun joka viikolle. Paras juoksukalenteri aloittelijalle on yleensä valmis kalenteri. Niitä löytää usein juoksuohjelman nimellä. Nämä ohjelmat sisältävät kalenterin treeneillä ja lisäksi paljon muutakin tukea aloitteleville juoksijoille. Tämä tuki on tärkeää muun muassa siksi, että juoksija oppii juoksemaan teknisesti oikein eikä aiheuta itselleen vammoja.

Kokeneempi juoksija voi tehdä kalenterin myös itse. Toki heillekin on tarjolla myös valmiita kokeneille juoksijoille suunniteltuja kalentereita. Kalenteriin kannattaa merkitä viikoittain juoksu- ja muut treenit sekä lepopäivät. Juoksukalenteria seuraamalla treenirytmi pysyy säännöllisenä ja myös lepopäiviä tulee pidettyä tarpeeksi usein. Juoksukalenteriin voi myös merkitä kehittymistään, joka antaa paljon lisää motivaatiota.

Juoksukalenteri aloittelijalle, mitä pitää ottaa huomioon?

Juoksukalenteri aloittelijalle sisältää usein paljon kävelyä tai alussa pelkästään kävelyä. Tällöin kunto kehittyy pikku hiljaa eikä juoksija rasita liikaa itseään. Liian aggressiivinen aloitus voi johtaa jopa vammoihin. Aloittelevan juoksijan kannattaa tutustua huolellisesti siihen, kuinka paljon aloittelijan kannattaa kävellä ja juosta ensimmäisten viikkojen aikana. Niiden pohjalta voi laatia itselleen sopivan aikataulun ja kirjoittaa sen kalenteriin. Kalenteriin on tärkeää lisätä myös lihaskuntoharjoittelua ja lepopäiviä.

Juoksukalenteri aloittelijoille on kätevä myös siksi, että siihen voi merkitä juoksutreenien pituuden viikoittain. Aloittelijoiden kannattaakin pidentää juoksumatkaa tai -aikaa pikku hiljaa. Juoksemisen lisäksi myös venyttely on äärimmäisen tärkeää, etteivät lihakset kipeydy. Venyttelyt kannattaa merkitä kalenteriin myös, sillä ne unohtuvat helposti.

Juoksukalenteri antaa motivaatiota

Juoksukalenteri on käytännöllinen treeniapuri, mutta sen lisäksi se antaa huimasti motivaatiota. Siitä voi seurata, kuinka oma juoksumatka tai -aika on kasvanut viikkojen kuluessa. Juoksukalenteriin voi myös merkata omia ennätyksiään, jolloin kehitystä on helppo seurata jälkikäteen. Juoksukalenterin lisäksi juoksijoille antaa motivaatiota usein myös muiden juoksijoiden tuki, mikäli kalenteriin kuuluu myös sosiaalinen juoksuohjelma. Myös Comeon vedonlyönti, juoksijoiden sosiaalisen median sivut ja juoksukaverit voivat tuoda lisää motivaatiota juoksukalenterin rinnalle.

Juoksukalenteri voi kerryttää motivaatiota jopa niin paljon, että juoksija innostuu erilaisista kisoista tai tapahtumista. Niitä järjestetään Suomessa säännöllisesti. Näitä tapahtumia riittää kaiken tasoisille. Kaikista kokeneimpien juoksijoiden tavoitteena voi olla myös jotain vielä suurempaa, kuten vaikkapa kesäolympialaiset tai maantiejuoksun Suomen mestaruuskilpailut.

Suunnittele juoksukalenteri oman arjen mukaan

Juoksukalenterissa pitää ottaa huomioon myös oma arki, kuten työvuorot, lasten harrastukset tai unirytmi. Mikäli arki on kiireinen, voi kalenteriin suunniteltu juoksuaikataulu auttaa mahduttamaan juoksutreenin arjen keskelle. Mikäli arki on erittäin kiireistä juoksutreenit voivat kuin huomaamatta jäädä välistä. Juoksukalenteriin valmiiksi merkatuista treeneistä on kuitenkin usein helpompi pitää kiinni. Treenien lisäksi myös juoksutapahtumat kannattaa merkitä kalenteriin.

Juoksukalenteria ei kannata koskaan noudattaa väkisin, mikäli esimerkiksi sairastuu tai satuttaa jonkin kehonosan. Tällöin kannattaa ottaa aikaa toipumiseen ja laatia vaikkapa uusi kalenteri toipumisen jälkeen. Sairaana treenaaminen ei ole koskaan hyväksi keholle vaan voi johtaa vakaviin seurauksiin.

Juoksukalenteri voi siis olla loistava motivaation lähde ja kätevä apukeino säännölliseen treenaamiseen sekä lepopäivien muistamiseen. Juoksukalenterin voi viedä aina halutessaan myös entistä pidemmälle. Siihen voi merkitä esimerkiksi ruokailuun liittyviä asioita, kehonhuoltomuistutuksia tai muuta treenaamiseen ja terveyteen liittyvää. Mikäli oma tieto ei kuitenkaan riitä juoksukalenterin laatimiseen on aina turvallisempaa käyttää ammattilaisen laatimaa kalenteria.