Alipronaatio on juoksijalle ikävä vaiva

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 03 Oct 2021

Alipronaatio on juoksijalle ikävä vaiva

Pronaatiolla tarkoitetaan normaalia nilkan joustoliikettä. Nilkan joustoliike on välttämätön, koska se toimii kehon omana iskunvaimentimena. Iskunvaimennusta tarvitaan jokaisen askeleen osuessa maahan. Jos pronaation kanssa ilmenee ongelmia, niin yleensä vaivana on ylipronaatio eli liiallinen jousto tai alipronaatio, jolloin kehon oma iskunvaimennus ei toimi kunnolla tai sitä ei ole lainkaan. Ongelmat ilmenevät usein vasta juoksuharrastuksen alettua, mutta oikealla hoidolla pitkäaikaisilta vammoilta vältytään.

Pahimmillaan alipronaatio voi estää harjoittelun

Alipronaatiossa riittävää kehon iskunvaimennusta tai jalan joustoa ei tapahdu. Tämä johtaa yleensä kudosten oireiluun, jonka juoksija huomaa kivuliaista lenkkiaskelista. Iskunvaimennuksen puutteen vuoksi jokainen askel iskee voimalla jalan läpi ja liikkuu nivelketjua pitkin ylöspäin aina polviin ja alaselän alueelle. Hoitamattomana vaiva voi nousta yhä ylemmäs kehossa ja aiheuttaa näin erilaisia virheasentoja ja muita ongelmia.

Vaikka alipronaatio kuulostaa lähes ylitsepääsemättömältä vaivalta niin siihen on hoitokeinoja. Toimiva hoitokeino on esimerkiksi nilkan rakenteiden käsittely, jossa vapautetaan rajoittunutta liikettä. Myös lihastasapainoa korjaavia liikeharjoituksia kannattaa tehdä säännöllisesti. Yksi tärkeä juoksijan työväline on juoksukengät ja niissä jalan oikeaa asentoa tukevat pohjalliset. Kenkien kohdalla ei kannata kitsastella vaan kannattaa hankkia kerralla omaan tarpeeseen sopivat jalkineet.

Mistä tämä ikävä vaiva johtuu?

Syitä alipronaatioon on monia, mutta yleisimmin se johtuu jäykkärakenteisesta ja korkeakaarisesta jalasta tai nivelten lukkotilasta. Syynä voi olla myös vanha jalkavamma, joka vaikuttaa nilkan luonnolliseen liikerataan. Ja vaikka syy olisi, mikä tahansa, vaiva kannattaa aina tutkituttaa ammattilaisella. Kyse on melko yleisestä urheiluvammasta, joten monipuolisia kuntoutusohjeita on tarjolla.