Kuinka valita sopivat juoksukengät?

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 08 Jul 2021

Kuinka valita sopivat juoksukengät?

Jalalle sopivat juoksukengät tekevät juoksemisesta mukavampaa. Kun kengät eivät purista tai paina, eivät ne aiheuta myöskään esimerkiksi hankaumia tai rakkoja. Koska kenkiä on kuitenkin niin erilaisia, on niiden valitsemiseen syytä käyttää aikaa. Juoksukenkien sopivuus on yksilöllistä, sillä ainoastaan oikea koko ei riitä. Jalan muodot vaihtelevat suurestikin, joten esimerkiksi kengän lestillä ja muodolla on paljon merkitystä.

Juoksukengät pronaation mukaan

Pronaatio tarkoittaa sitä, kuinka ihmisen jalkaterä kiertyy sisäänpäin, kun jalka liikkuu. Tämä on ollut aina 1990-luvulta lähtien yksi tärkeimmistä tekijöistä, kun valitaan sopivia juoksukenkiä. Joidenkin jalkaterien sisäänpäin kiertyvä liike voi olla hyvin voimakas, jolloin puhutaan ylipronaatiosta. Suhteellisen pieni liike taas tarkoittaa neutraalia pronaatiota ja jos henkilö astuu ulkosyrjällä, on kyseessä alipronaatio.

Mitä enemmän kengillä juostaan, sitä tärkeämpää on kiinnittää huomiota pronaatioon. Varsinkin maratoonari joutuu kiinnittämään erityistä huomiota kenkiin, sillä matka voi pahimmassa tapauksessa jäädä kesken kengistä johtuvista syistä. Juoksukenkien valintaan vaikuttaa moni muukin tekijä. Tällaisia tekijöitä ovat esimerkiksi kenkien istuvuus, juoksutekniikka, mahdolliset vammat, juoksutausta sekä vartalon tyyppi.

Juoksukengät antavat tukea

Markkinoilla on olemassa niin tuettuja kuin neutraalejakin juoksukenkiä. Neutraalien kenkien tarkoituksena on antaa vain hieman tukea, jolloin jalka pääsee liikkumaan suhteellisen vapaasti. Tuettujen kenkien tarkoituksena on antaa tukea siten, että kengät jarruttavat nilkan liikettä. Tuen lisäksi on syytä huomioida myös muut kengän valintaan vaikuttavat seikat.