Puolimaraton harjoittelu vaatii suunnittelua

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 17 Feb 2022

Puolimaraton harjoittelu vaatii suunnittelua

Puolimaraton harjoittelu kannattaa suunnitella huolellisesti, sillä huonolla valmistautumisella riskinä ovat esimerkiksi vammat. Maratonin puoli matkaan valmistautumiseen ei myöskään riitä muutama viikko mikäli aloittaa juoksun täysin aloittelijana. Mikäli tavoitteena on puoli maraton, vaatii se paljon kärsivällisyyttä sekä pitkäjänteisyyttä ja monipuolista treenaamista. Miten pitää valmistautua puolikkaalle maratonille, että on valmis ja kykenevä juoksemaan tämän matkan vain muutamassa kuukaudessa.

Puolimaraton harjoittelu vaatii jopa kuukausia

Puolimaratonilla harjoitteluun kannattaa varata aikaa noin kolme kuukautta ainakin, jos haluaa, että juokseminen sujuu mahdollisimman mukavasti. Tosin lyhyemmälläkin valmistautumisajalla voi pärjätä oman tilanteen mukaan. Tärkeintä on lähteä liikkeelle rauhallisesti ja peruskuntoa kehittäen. Aluksi voi aloittaa kävelyn ja juoksun yhdistämisellä, mikäli pelkkä juokseminen tuottaa vielä vaikeuksia. Nyrkkisääntöjä voi pitää sitä, että harjoitus on sopivan mittainen silloin, kun sen voi toistaa ongelmitta yhden lepopäivän jälkeen.

Hyvä tahti harjoitteluun on esimerkiksi 2-3 lenkkiä viikossa. Aloittelija voi lisätä puolen tunnin pituiseen lenkkiin vaikkapa vain 10 minuuttia juoksua. Juoksun määrää voi lisätä lenkkien kertyessä aina muutamia minuutteja kerrallaan. Sinun kannattaa sisällyttää kevyiden lenkkien lisäksi välillä joukkoon reippaampi lenkki ja pidempi lenkki. Puolimaratonille harjoitteleminen kannattaa myös toteuttaa niin, että lenkit pysyvät omalla mukavuusalueella eikä liiallista kuormittumista pääse syntymään. Varsinaisen maratoninkin voi olla kilpailuhenkisen juoksemisen sijaan vaikkapa rauhallisempi maisemamaraton.

Valmis treeniohjelma on turvallinen valinta

Erilaiset valmiit juoksuohjelmat ovat aina turvallinen valinta ja niitä kannattaa suosia silloin, kun epäilee sitä, osaako luoda itse toimivan treeniohjelman. Treeniohjelman avulla säästyy myös suunnittelulta, sillä kaikki on suunniteltu puolestasi. Mikäli harjoittelee ilman valmista ohjelmaa, on tärkeää kiinnittää huomiota treenin lisäksi myös lepopäiviin ja palautumiseen.