Puolimaraton

Puolimaraton on todellinen haaste

Puolimaraton on todellinen haaste

Juoksuvalmennus puolimaratonia varten on syytä aloittaa tarpeeksi ajoissa, jotta olisi valmis silloin, kun kisojen aika koittaa. Puolimaraton vaatii työtä ja järjestelmällisyyttä, jos haluaa päästä maaliin saakka. Puolimaratonin pituus on 21 kilometriä, joka on pitkä matka juosta kenelle tahansa. Se ei ole kuitenkaan olympialaji, vaan puolimaratonin mestaruuksista kilpaillaan erillisissä kisoissa. Puolimaraton on suosittu kestävyyslaji, jossa kuntoaan koittavat tuhannet harrastejuoksijat. Vuosittain Suomessa pidetään kymmeniä kilpailuita, joten mahdollisuuksia on tarjolla useita. Maaliin pääsyä voi pitää melkoisena saavutuksena, sillä se vaatii paljon itsenäistä harjoittelua ja mielen kovuutta. Harjoittelu tulee aloittaa jo kuukausia aikaisemmin, jotta ehtii rakentamaan kuntotason tarpeeksi korkealle.

Puolimaraton vaatii suunnitelmallista harjoittelua, jotta pääsee maaliin. Puolimaraton ohjelma on järkevää suunnitella siten, että kuormitus ei ole liian suurta. Harjoittelusta saa enemmän irti silloin, kun siitä ei tule puskemista.

Puolimaraton ohjelma auttaa juoksijaa valmistautumaan

Puolimaratonia varten kannattaa alkaa harjoittelemaan tarpeeksi ajoissa. Yleinen ohje on, että harjoittelu tulisi aloittaa vähintään 8 viikkoa ennen kisoja, jos haluaa päästä maaliin saakka. Peruskuntoiselle ihmiselle tämä on tarpeeksi, mutta jos olet aktiivinen liikkuja, lyhyempikin harjoittelukausi saattaa riittää.

Harjoittelun ohessa on kuitenkin tärkeää myös levätä tarpeeksi, joten joka päivä ei kannata lähteä lenkille. Yleensä lenkin jälkeinen päivä on hyvä pitää lepoa, jotta lihakset pääsevät rauhassa palautumaan. Lenkkien pituutta on hyvä varioida, sillä kaikkina päivinä ei tarvitse juosta niin pitkää matkaa, vaan lenkki on enemmänkin palauttava.

Puolimaraton kisoja järjestetään ympäri Suomea

Puolimaraton kisoja järjestetään ympäri Suomea

Puolimaratonista on tullut suosittu urheilumuoto ja varsinkin aktiiviharrastajat ovat omaksuneet sen laajasti. Se on loistava tapa testata itseään ja omaa kurinalaisuutta. Suomessa järjestetään paljon tapahtumia, joissa voi juosta valvotuissa olosuhteissa puolimaratonin. Kannattaakin tutkia lähialueesi tapahtumatarjonta kesällä. Puolimaratonin voi yhdistää myös lomamatkaan ja silloin voit tutkia, löytyykö mielenkiintoisia tapahtumia kauempaa.

Kisoihin valmistautuminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Erilaisia tapahtumia järjestetään ympäri Suomen huhtikuusta alkaen, joten harjoittelun voi aloittaa jo talvella. Kisoja järjestetään pitkälle syksyyn, joten mahdollisuuksia on varsin mukavasti. Kesällä voi siis juosta useammankin puolimaratonin, jos kunto vain kestää. Jos yhdessä kisassa epäonnistuu, ei kannata luovuttaa, vaan kunnon maratoonari nousee jaloilleen ja keskittyy seuraavan kisaan.

Lukijoidemme kokemuksia puolimaratonista

Olin aina halunnut suorittaa maratonin ja kun viimein hommaan ryhdyin, alkoi jalkani vaivata minua. Kävin näyttämässä sitä asiantuntijoille ja niinhän se oli vaivaisenluuleikkaus edessä. Sain todella tehokasta apua ja hetken parantelun jälkeen olen jo päässyt aloittamaan treenaamisen uudelleen. Ilman vinkkejänne en olisi tässä tilanteessa!

Marjo, 42

Olen jo konkari maratoneilla ja juossut pidemmän aikaa, joten tämä sivusto on ollut todella tarpeen. Meinasi tosissaan harmittaa kun juokseminen alkoi koskea jalkaani. En malttanut kauaa odotella, vaan hommasin ammattilaisen sitä katsomaan. Parannellessani jalkaani viihdytin itseäni Maisematiemaraton-sivustoa lukemalla ja keräämällä lisämotivaatiota jatkamiseen.

Kalle, 34

Juoksuvalmennus on keskeisessä asemassa

Juoksuvalmennus on keskeisessä osassa siinä, että maratonjuoksu onnistuu. Ammattilaisen antamat vinkit parantavat mahdollisuuksia huomattavasti, joten niistä kannattaa ottaa vaari. Maraton vaatii pitkäjänteistä harjoittelua ja tuloksia voi parantaa pitkällä aikavälillä roimasti. Se vaatii kuitenkin asianmukaista harjoittelua ja asiantuntemusta. Jos koet tarvitsevasi apua treenauksen, voit palkata itsellesi henkilökohtaisen valmentajan. Kaupungeissa ja verkossa on tarjolla laajasti erilaisia kursseja, joissa opetellaan harjoittelemaan juoksemista sekä avataan tekniikkaan liittyviä asioita.

Puolimaraton on hyvä tapa aloittaa pitkän matkan juokseminen. Juoksuvalmennus auttaa sinua saavuttamaan tämän tavoitteen, mutta jos haluat päästä vielä pidemmälle, tulee sinun olla kärsivällinen. Onnistuneen puolimaratonin jälkeen voit koittaa vihdoin itse päämatkaa eli kokonaista maratonia. Laadukas juoksuvalmentaminen parantaa suorituksiasi monella tapaa. Ensinnäkin tulokset nousevat silmissä ja toiseksi opit oikeat treenaustekniikat, jotta et rikkoisi kroppaa.