Lajin harrastajat tietävät, että juoksun hyödyt ovat kiistattomat. Muutamia kertoja viikossa harjoitettu kestävyysliikunta voi lisätä aivojen hapensaantikykyä jopa 30 %. Jo muutama yksittäinen juoksulenkki saa aikaan positiivisia muutoksia keuhkojen toiminnassa. Säännöllinen harjoittelu taas lisää sydänhyvinvointia. Jo kuukauden harjoittelulla sydämen kyky pumpata verta kasvaa merkittävästi. Usein sanotaankin, että juoksijalla on vahva sydän. Se sanonta pitää paikkaansa myös nykytiedon valossa.
Juoksun hyödyt ja positiiviset vaikutukset
Jo harrastuksen alkuvaiheessa juoksun vaikutukset tulevat voimakkaasti esille. Juoksulla on lukemattomia positiivisia terveysvaikutuksia ja säännöllinen harjoittelu tehostaa niitä. Säännölliseen harjoitteluun luo tukevan pohjan selkeä tavoite, mitä kohti harrastaja voi edetä. Päätavoitteen lisäksi juoksuharrastajaa auttavat selkeä treeniohjelma ja aikataulu. Se tuo treenaamiseen jämäkkyyttä ja pysyvyyttä, mutta toisaalta helpottaa myös treenaajan etenemistä kohti asetettua tavoitetta.
Mikään tavoite ei ole liian vähäpätöinen. Osa tavoittelee juoksukuntoa, kun taas toiset treenaavat maratonille. Siihen väliin mahtuu monia erilaisia tavoitteita, jotka kaikki ovat yhtä arvokkaita. Kaikki eivät voi olla maratoonareita, eikä tarvitsekaan. Tavoite kannattaa asettaa sen mukaisesti, että sen pystyy järkevällä ja kohtuullisella ponnistuksella saavuttamaan. Saavutettavissa oleva tavoite lisää treenimotivaatiota.
Hyvä treenifiilis ja muut juoksun vaikutukset auttavat vastoinkäymisissä
Koska positiiviset juoksun hyödyt ovat kiistattomat, se on laji, jota voi suositella lähes kaikille. Jos harrastajan fysiikka kestää juoksuharjoittelun, niin henkinen puoli kehittyy matkan edetessä. Juoksun hyötyjä voidaan tehostaa harrastusta tukevalla rinnakkaistreenillä. Kuntosali- ja erityisesti lihaskuntoharjoittelulla on positiivisia vaikutuksia juoksutuloksiin. Etenkin, jos tavoitteena on kestävyysmatkat, kuten puolimaraton tai maraton, niin lihaskuntoharjoittelun merkitys kasvaa. Se auttaa myös ehkäisemään urheiluvammoja.
Vaikka juoksun hyödyt ovat mittavia, niin harrastuksen lieveilmiönä tulevat urheiluvammat. Ikävimmässä tapauksessa treenit jäävät tauolle pitkäksi aikaa. Se vaikuttaa negatiivisesti tulosten kehitykseen, mutta vammojen hoitaminen on erittäin tärkeää. Jos haluaa kehittyä juoksijana, niin se vaatii kovaa luonnetta viimeistään siinä vaiheessa kun ensimmäinen urheiluvamma tulee. Ensiarvoisen tärkeää on kuntouttaa itsensä, jotta voi jatkaa treenaamista.
Myös muita harrastuksia kannattaa vaalia
Juoksuharrastuksen rinnalle kannattaa valita myös muita harrastuksia. Vastapainoa juoksemiselle tarjoaa esimerkiksi Galaksino kasino, jonka pelitarjonta sopii vaativampaankin makuun. Voittojen kotiuttaminen on yhtä nopeaa ja tehokasta kuin rivakka juoksulenkki. Voitot ovat pelaajan pankkitilillä jopa vartissa ja ne ovat verovapaata tuloa. Juoksemisen rinnalla toimivat harrastukset, jotka tukevat henkistä hyvinvointia ja treenitavoitteiden saavuttamista. On tärkeää ylläpitää juoksijan henkistä hyvinvointia, koska hyvinvoiva juoksija kykenee tekemään hyviä tuloksia.
Tutkimuksin on todistettu, että henkisen hyvinvoinnin lisäksi juoksu lisää elinikää. Juoksuharjoittelu tukee kehon fyysistä hyvinvointia, mutta tämän lisäksi se tukee myös henkistä puolta. Pitkän iän salaisuus on terveellinen ruokavalio sekä hyvä henkinen ja fyysinen kunto. Juoksuharrastus tukee näitä kaikkia osa-alueita.
Juoksun hyödyt ja matka kohti puolimaratonia
Äärimmäinen kestävyysjuoksumatka on maraton, jonka pituus on 42,195 kilometriä. Tästä kevyempi ja helpommin lähestyttävä matka on puolimaraton. Sen pituus on noin puolet maratonista eli 21 kilometriä. Vaikka kyse on puolikkaasta matkasta, niin puolimaratonin saavuttaminen vaatii kovaa ja säännöllistä treenaamista. Monet juoksijat tavoittelevat ensimmäistä puolimaratoniaan ja osa harrastajista juoksee sen säännöllisesti.
Suomessa järjestetään vuoden aikana useita puolimaraton tapahtumia, joihin lajin harrastajat ovat tervetulleita. Tapahtumiin ilmoittaudutaan yleensä ennakkoon ja valmistautumisen itse suoritukseen kannattaa aloittaa jo kuukausia aiemmin. Jos laji vetää mukaansa, niin puolimaratoonareille järjestetään myös mestaruuskisoja, joissa lajin eliitti voi kisata paremmuudesta.
Kuten yllä jo mainittiin, niin juoksun hyödyt ovat mittavat. Juoksuharrastus vaatii monipuolista harjoittelua, jossa tuetaan niin henkistä kuin fyysistä kestävyyttä. Lajia voi halutessaan harrastaa huvin ja hyvinvoinnin kannalta tai siinä voi kilpailla. Puolimaraton on mahtava tapa mitata oman suorituskykynsä rajoja. Juoksuharrastuksen ei ole pakko johtaa mihinkään erityiseen suoritukseen, koska sen terveyshyödyt ovat jo riittävä syy harrastaa lajia.