Kannattaako pitää lepopäivät treenistä

post thumb
Treenaaminen
by Elisa/ on 22 Dec 2024

Kannattaako pitää lepopäivät treenistä

Kun treenaaminen maistuu sekä tulevaisuudessa on tiukka maraton, niin kannattaako silloin pitää lepopäivät treenistä? Kysymys on vähintäänkin mielenkiintoinen eikä toisaalta turha, sillä liian usein ajatellaan niin, että lepopäivät ovat laiskottelua ja kunto tippuu tai ei nouse riittävästi. Kun aika käy treenaamisessa vähiin ja tärkeä tapahtuma lähestyy, ei lepopäivistä ainakaan kannata tinkiä. Kerromme sinulle, miksi lepopäivät ovat tärkeitä.

Lepopäivät treenistä ja mielekästä tekemistä

Jokainen, joka treenaa aktiivisesti ja säännöllisesti tietää, että lepopäivät treenistä tuntuvat joskus sietämättömän levottomilta. Kun on päässyt harjoittelun makuun, siitä on hyvin vaikea päästää irti. Palauttelu ja hieronta sopivat lepopäiviin, mutta voit viedä ajatukset aivan toisaallekin. Sanapeli on hyvä ratkaisu ja voit pelata Sanulia täällä rauhoittumisen takaamiseksi.

Lepopäivä ei välttämättä ole täydellinen tauko, mutta ainakin ajatukset kannattaa siirtää johonkin muuhun ja ottaa rennosti. Sekä mieli että keho tarvitsevat säännöllisesti lepoa. Se on myös hyvä tapa estää tai ehkäistä loppuunpalamista harjoittelun tiimellyksessä. Loppuunpalamista onkin vaikea huomata, sillä se hiipii aika salakavalasti ja jossain vaiheessa vain huomaa, että treenaaminen ei enää kiinnosta.

Treenaus ja lepopäivät

Miten treenaus ja lepopäivät saadaan sopivasti vuorottelemaan? Yhtä ja ainoaa tapaa ei ole ja treenaajat ovat hyvin erilaisia. Pari lepopäivää viikossa ei ole lainkaan huono idea, sillä todellisuudessa lepopäivät treenistä auttavat lihaksia paranemaan sekä kasvamaan.

Olet kaiketi kuullut väitteen, että levossa lihakset kasvavat? Vaikka se kuulostaa enemmän vitsiltä, niin se pitää kuitenkin paikkansa. Lihakset tarvitsevat tietyllä tavalla tankkausta ja ehdottomasti lepoa. Jos pelkästään treenaat, niin lopulta väsyt sekä loukkaantumisen riskikin kasvaa siinä tilanteessa.

Pelkällä treenaamisella ei pääse tavoitteisiin vaan kaiken keskellä lepopäivillä on tärkeä merkitys. Sitä ei aina oivalla, jos treenaaminen sujuu ja endorfiinit nostavat fiiliksen lähes kattoon. Pysähdys jossain vaiheessa on aika kolkko ja silloin taukoa voi tulla huomattavasti pidempi aika.

Millaisia lepopäivät treenistä voivat olla?

Alusta lähtien kannattaa miettiä itseä ajatellen, millaisia lepopäivät treenistä voivat olla ja miten ne omalta kohdallasi tuovat parhaan mahdollisen hyödyn. Lepopäivä voi olla joko täyslepo tai voit tehdä aktiivista palautumista. Mikä ero näillä kahdella on?

Täyslepo treenistä

Tällä tarkoitetaan sitä, ettet todellakaan tee minkäänlaista harjoittelua vaan keskityt täysin palautumiseen. Se voi olla esimerkiksi meditaatiota, hierontaa tai jonkinlainen self-care päivä. Voit tavata ystäviä, katsoa elokuvia ja viedä ne ajatukset muualle, kuten aikaisemmin jo todettiin. Se on omaa aikaa, mutta tärkeää tässäkin tilanteessa on se, että syöt niin, että lihaksistosi saa parhaan mahdollisen tuen lepoon.

Aktiivinen palautuminen treenistä

Jos pidät viikossa pari lepopäivää, niin voit tehdä toisesta aktiivisen palautumisen. Lepopäivät treenistä voi sisältää myös hyvin kevyttä liikuntaa. Se voi olla uintia, kävelyä, joogaa tai jopa kevyt pyörälenkki, kunhan sykkeet pysyvät alhaalla. Putkirullaus on myös varsin hyvä vaihtoehto.

Aktiivisen palautumisen tärkein merkitys on siinä, että sinulla on mahdollisuus päästä eroon maitohapoista. Ne voivat jäädä kehoon pidemmäksi aikaa ja silloin Maraton tai muu juoksu ei kulje rennosti.

Jos vielä kiinnität huomiota siihen, millaista ravintoa nautit päivän aikana, niin aktiivinen palautuminen on huomattavasti parempi. Siitä pitää varmistua, ettei ruokaa ole liian vähän tai se on niin sanottua roskaruokaa, joka ei tue harjoittelua.

Milloin lepopäivät treenistä ovat tarpeen?

Lepopäiviin vaikuttavat useat eri asiat ja ne ovat sellaisia, joiden kohdalla oireita ei kannata jättää huomioimatta. Lepopäivät treenistä tulevat aina tarpeeseen ja ovat tärkeitä, jos:

  • Lihakset ovat kipeät tai ne tuntuvat herätessä tarpeettoman raskailta
  • Heräät aamulla väsyneenä ja tuntuu siltä, että päivä ei lähde normaalisti käyntiin
  • Yöunet ovat huonot eli harjoittelu on kovaa edeltävinä päivinä
  • Suorituskyky lenkillä tuntuu huonolta etkä jaksa tehdä asioita samalla tavoin, kun olet ne tottunut tekemään
  • Jos tuntuu siltä, että kehitystä ei tapahdu, vaikka kuinka paljon treenaat

Sinun on siis opeteltavat kuuntelemaan kehoa, sillä se kertoo erittäin hyvin, millainen tilanne on. Lepopäivän tarvetta ei välttämättä huomaa ennen kuin siitä, että treeni ei maistu ja tuntuu jopa ikävältä lähteä treenaamaan.

Treenin voi joskus myös jättää kesken, jos tuntuu, että väsymys on kohtuuttoman kovaa. Palautumiselle kannattaa aina antaa aikaa, sillä se kehittää lihaksistoa.