Juoksijan ruokavalio on monipuolinen

post thumb
Juoksu
by Elisa/ on 12 Apr 2021

Juoksijan ruokavalio on monipuolinen

Kunnollinen juoksijan ruokavalio on tärkeä treenatessa. Ruokavalion tulee olla mahdollisimman tasapainoinen ja monipuolinen. Mikäli juoksee pidempiä matkoja, pitää huolehtia riittävästä hiilihydraattien saannista. Riittävä nesteytys on aina tärkeää ottaa huomioon ruokavaliota suunniteltaessa. Treenimäärien ja juoksumatkojen lisääntyessä myös ravinnon tarve muuttuu. Lautasmalli on hyvä pitää mielessä aina aterioita suunniteltaessa. Puolet tulisi olla kasvikunnasta saatavia tuotteita ja loput sopivassa suhteessa proteiineja sekä hiilihydraatteja.

Mitä juoksijan ruokavalio pitää sisällään?

Tärkeintä juoksijan ruokavaliota suunnitellessa on ottaa huomioon muutama peruselementti, jotka siitä tulee löytyä. Proteiinia tarvitaan joka aterialla. Hyviä proteiinin lähteitä ovat kana, kala, maitotuotteet sekä erilaiset palkokasvit. Riittävä hiilihydraattien saanti on myös tärkeää, sillä juostessa energiavarastot hupenevat nopeasti. Nesteytys kuuluu kiinteänä osana ruokavalioon. Hyvät rasvat ovat välttämättömiä. Niitä saa avokadosta, pähkinöistä, siemenistä ja oliiviöljystä.

Aktiivinen maratoonari tarvitsee paljon energiaa, joten hänen ruokavalionsa tulee koostua pääasiallisesti hiilihydraateista. Niiden tulee muodostaa jopa 60-70 % päivittäisestä ravinnosta. Lopun ravinnon pitää koostua proteiineista sekä rasvoista. Pitkäkestoisissa suorituksissa elimistö käyttää rasvaa energiana, joten hyviä rasvoja kannattaa syödä. Harjoittelukaudella tulee myös huolehtia riittävästä kuitujen, vitamiinien ja hivenaineiden saannista.

Ruokavalion merkitys on tärkeä

Ruokavalion merkitys onnistuneissa juoksusuorituksissa on huomattava. Juoksija tuntee itse parhaiten oman kehonsa ja oppii ajan myötä huomaamaan, mikä ruokavalio hänelle sopii parhaiten. Suosituksia seuraamalla löytää parhaan rungon omalle ravitsemukselleen. Lisäravinteilla voi täydentää omaa ruokavaliotaan. Pasta, riisi, peruna, kala, kana, vähärasvainen liha, maitotuotteet, kasvikset sekä hedelmät antavat hyvän perustan terveelliselle ruokavaliolle.